Är ni i Malmö, så är det svårt att missa Lilla Torg som är en stor sevärdhet för många turister, och en viktig mötespunkt för de som bor i Malmö. Här kan ni uppleva en stor del av Malmös historia och hur det såg ut i staden förr.

Lilla Torg kom upp redan under 1590-talet då torghandlare kom hit för att sälja sina varor. Hit kom allt från bagare till kötthandlare från olika håll i Sverige. De stod och sålde sina varor i små bodar på torget, men så småningom byggdes det om till riktiga hus.

Men i början av 1900-talet ville de ha mer, och en arkitekt vid namn Salomon Sörensen ritade upp en saluhall som skulle täcka hela torget. Det höll i sig fram till 1965 då saluhallen revs och man rustade upp torget med kullersten till som det ser ut idag.

Tack vare kullerstenarna som täcker marken på torget, så hålls en stor del av historien kvar på Lilla Torg. Lilla Torg har idag blivit en populär mötesplats med det mesta man kan behöva – både som lokalbo och besökare. Här hittar ni restauranger, caféer, hotell, bostäder och mindre butiker.

Fastän det finns moderna caféer, som exempelvis Espresso House, så är det beläget i äldre hus som håller historien kvar vid liv på torget. Många av husen som omgiver Lilla Torg är Malmös äldsta hus, och är en perfekt sevärdhet för alla åldrar. På sommaren fylls Lilla Torg med liv, fullt med uteserveringar med god mat och dryck i det varma vädret.

Lilla Torg ligger endast 5 minuter från centralstation om ni är på resande fot. Vill ni ha mer? Då kan ni traska 20 meter bort och se på Karl X Gustav staty på Stortorget precis bredvid. En perfekt dag fylld med historia och sevärdheter!

Ni kanske blev lite sugna att besöka Malmö nu? Kolla runt på hemsidan för mer inspiration till er resa!

3 thoughts on “Lilla Torg i Malmö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.