Om ni vill se en unik byggnad under ert besök i Malmö – då kan ni inte missa Turning Torso!

Turning Torso är Sveriges, och Nordens, högsta skyskrapa på 190 meter. Skyskrapan ligger vid Lilla Varvsgatan i västra hamnen i Malmö, och har blivit ett landmärke tack vare sin höjd. Turning Torso invigdes 27 augusti 2005, och är ritad av arkitekten Santiago Calatrava.

Turning Torso är engelska för ”svängande överkropp”, precis som byggnaden är uppbyggd då den vrider sig runt mot omvärlden. Santiago Calatrava, som ritat upp byggnaden, inspireras av de naturliga rörelserna som människor och djur utför. Från det fick han tanken om att Turning Torso skulle föreställa en människokropp i en vändande rörelse.

Trots att man inte skulle kunna tro det, så är byggnaden i huvudsak ett bostadshus. Byggnaden har perfekt läge med bra promenadavstånd till centrum samt badstrand och rymmer 147 lägenheter. Att bo i byggnaden är lite annorlunda är vanliga bostäder. Här finns en reception som är öppen dygnet runt, tillgång till vinkällare samt bastu och gym.

Byggnaden har fått flera utmärkelser för sin design, som är en blandning av skulptur och byggnad. En del av utmärkelserna byggnaden fått är Malmö stads stadsbyggnadspris under 2005, tidningen Byggnadsarbetaren som utnämnde Turning Torso till ”Årtiondets bygge” samt The Council on Tall Buildings and Urban Habitat i Chicago år 2015!

Om ni vill se det populära landmärket, kan ni ta en halvtimmes promenad från centrum för att komma dit. Föredrar ni att ta er fram med kollektivtrafiken i Malmö, så kan ni smidigt ta buss nummer två från Malmös centralstation till Turning Torso på cirka 10 minuter. Precis i närheten finns Varvsparken och Ankarparken, där ni kan slå er ned och njuta av lugnet och utsikten av den mäktiga byggnaden.

Ni kanske blev lite sugna att besöka Malmö nu? Kolla runt på hemsidan för mer inspiration till er resa!

1 thought on “Turning Torso i Malmö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.